Ispanak Kökü Yemeği
1 kilo ıspanağın kökü
2 adet domates ( orta boy )
1 adet soğan ( orta boy )
3 diş sarımsak
6-7 adet süs biberi
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Zeytinyağı
½ bardak kaynar su
1 çay kaşığı kişniş tohumu
1 çay kaşığı rezene tohumu
1 çay kaşığı kimyon tohumu
Tuz
Karabiber
Çıkardığınız ıspanak köklerinin arka tarafına artı ( + ) işareti şeklinde çizikler atarak suda bekletin. Suyunu sürekli değiştirin ki bütün kumlarından kurtulsunlar. Soğan, sarımsak ve biberleri yemeklik doğrayın kızdırdığınız zeytinyağının üzerine alıp kavurmaya başlayın. Soğan, sarımsak ve biberler yarı-pişmiş hal aldıktan sonra domatesleri ve salçaları ekleyip hafif hafif karıştırın. Rezene, kimyon ve kişniş tohumlarını yağsız tava içerisinde yaklaşık 1-2 dakika dumanları çıkana kadar kavurun (bu işlem tohumları daha lezzetli kılacaktır) sonra bir havan yardımı ile güzelce ezip toz haline getirin. Bütün baharat ve salçaları domates, soğan, biber ve sarımsak ile birleştirdikten sonra ıspanak köklerini içerisine alın, bir taşım kaynattıktan sonra çok kısık ateş üzerinde yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Piştikten sonra üzerine limon kabuğu rendeleyip taze kişniş ile servis edebilirsiniz. Baharatların tohumlarını kullanmamın sebebi; çok daha faydalılar ve daha yoğunlar. İleride baharatlar başlığı altında teker teker faydalarını yazacağım. Afiyet olsun. ( resim bana ait )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder