25 Nisan 2014 Cuma

Ispanak Kökü Yemeği

   Pazar'ın belkide son ıspanaklarını bugün aldım. Bildiğiniz üzere ıspanak diğer yeşil besinlere göre çok daha faydalı ve diğerlerinden 2 kat daha fazla lif içeriyor. Ispanak yaz aylarında az bulunduğu için sonlarına yetiştim aldım diyebilirim. Kök kısmından ayırıp iyice temizlediğim ıspanak yapraklarını kurutmak üzere en çok güneş alan odaya serdim. Kurutulan ıspanakları baharat gibi de kullanabilirsiniz, ama ben yazın yapacağım makarnaların yeşil renkte olması için, renk verici olarak kullanacağım. Tanık olduğum çoğu kişi ıspanakların köklerini atıyorlar. Bu hareketin doğru olmadığını düşünsem de insanların ne yiyip ne yemeyeceğine karar veremem. Size kısaca ıspanak kökü hakkında bilgiler verip, tarifime geçeceğim. İçerisindeki klorofil sayesinde vücudunuz toksinlerden kurtulacak ve adeta bir detox görecektir. Ispanak diğer yapraklı sebzelere göre daha fazla protein içerir. İçerisinde bulunan C, E, B vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor ve iyot gibi sağlıklı vitamin ve minarelleri barındırır. Kansızlığı düzenler ve vücud direncini arttırır. Anne sütü çoğaltıcı özelliği vardır. Tarif..

Ispanak Kökü Yemeği

1 kilo ıspanağın kökü

2 adet domates ( orta boy )

1 adet soğan ( orta boy )

3 diş sarımsak

6-7 adet süs biberi

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

Zeytinyağı

½ bardak kaynar su

1 çay kaşığı kişniş tohumu

1 çay kaşığı rezene tohumu

1 çay kaşığı kimyon tohumu

Tuz

Karabiber


   Çıkardığınız ıspanak köklerinin arka tarafına artı ( + ) işareti şeklinde çizikler atarak suda bekletin. Suyunu sürekli değiştirin ki bütün kumlarından kurtulsunlar. Soğan, sarımsak ve biberleri yemeklik doğrayın kızdırdığınız zeytinyağının üzerine alıp kavurmaya başlayın. Soğan, sarımsak ve biberler yarı-pişmiş hal aldıktan sonra domatesleri ve salçaları ekleyip hafif hafif karıştırın. Rezene, kimyon ve kişniş tohumlarını yağsız tava içerisinde yaklaşık 1-2 dakika dumanları çıkana kadar kavurun (bu işlem tohumları daha lezzetli kılacaktır) sonra bir havan yardımı ile güzelce ezip toz haline getirin. Bütün baharat ve salçaları domates, soğan, biber ve sarımsak ile birleştirdikten sonra ıspanak köklerini içerisine alın, bir taşım kaynattıktan sonra çok kısık ateş üzerinde yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Piştikten sonra üzerine limon kabuğu rendeleyip taze kişniş ile servis edebilirsiniz. Baharatların tohumlarını kullanmamın sebebi; çok daha faydalılar ve daha yoğunlar. İleride baharatlar başlığı altında teker teker faydalarını yazacağım. Afiyet olsun. ( resim bana ait )








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder