22 Nisan 2014 Salı

Limon Ve Greyfurt Soslu Gümüş Balığı

Merhabalar yaptığım balığın tarifi ve balıkçılık ile ilgili kısa bilgiler. İlkel insanlar henüz tarımı keşfedememişken karınlarını doğada buldukları meyve, avladıkları hayvan ve denizden çıkarabildikleri canlılar ile doyuruyorlardı. İlk dönemler avladıkları hayvanları çiğ olarak tüketiyorlardı. Taş devrinin ilk dönemi olan paleolitik dönem içerisinde ateşin keşifi ile avladıkları hayvanları pişirerek yemeyi öğrendiler ve bu olay etin içerisindeki proteinin ortaya çıkmasına sebep oldu. İnsanlık tarihinin yazılmış ilk tarihi de ateşin bulunmasından sonra olmuştur. İlk başlarda insanlar balıkları elleri ile yakalayıp, avladıkları gözlemlendi. Daha sonraki zamanlara, neolitik döneme bakıldığında ise insanların balıkları avlayabilecek alet ve edevat yaptıkları gözlemlenmektedir. Milattan sonraki dönemlerde balıkçılık besin bakımından deniz kıyısında yaşayan toplumların ilgisini özellikle çekmiştir. İlk zamanlar balık ticari bir anlam ifade etmemesine rağmen sonraki dönemlerde bu durum değişmiştir. Türk kültüründe ise balıkçılığın önemli bir tarihi ve önemi vardır. Gerek Orta Asya’da gerekse Anadolu’da çok eski dönemlere ait birçok kalıntı bulunmaktadır. MÖ. 6000’de gelişmiş bir Proto-Türk Kültürü’nün varlığı biliniyor. Bu avcı bir kültürdür. Dünyamızın çöl kuşaklarına sebep olan iklim değişikliği bundan 50.000 yıl önce başlamış ve dayanılmaz etkisi de MÖ. 7000’li yıllarda ortaya çıkınca göçebe hayatının da başlangıcı olmuştur. Daha sonra toplu göçler başlamıştır. İlk göç edenler Sümer boyları olduğu sanılmaktadır. Balıkçılığa ait yazılı kaynaklar, her ülkede farklı zamanlarda ortaya çıktığını göstermektedir. İlk yazılı kaynakların M.Ö. 5000 yıllarında Mezopotamya ve Anadolu’da olduğu uzmanlar arasında genel bir kanıdır. Anadolu toprakları ve özellikle İstanbul şehrinin coğrafi konumu, sahip olduğu eko sistem nedeniyle dünyada benzersiz bir balıkçılık geçmişi ve buna bağlı olarak zengin ve eşsiz bir balıkçılık kültürü oluşmuştur.Tarif..

6-7 adet Gümüş balığı

2 adet soğan (orta boy)

5 adet domates (orta boy)

3-4 diş sarımsak

1 adet limon

1 adet greyfurt

1 bardak kaynar su

1 adet tavuk bulyon

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı kişniş tohumu(ezilmiş)

½ çay kaşığı kül biber

1 çay kaşığı kekik

Tuz

Karabiber


Soğanları ve sarımsakları zeytinyağı içerisinde yarı-karamelize ettikten sonra üzerine domatesleri alın ve karıştırın. Malzemeler yarı-pişmiş hal aldıktan sonra baharatları ekleyin ve üzerlerine nazik bir şekilde balıkları dizin.1 bardak kaynar suyun içerisinde tavuk bulyonu eritin ve üzerlerine döküp, bir taşım kaynattıktan sonra önceden ısıttığınız 200 derecelik fırına atın. Üzer nar gibi kızarıncaya dek bekletin. Çıkardıktan sonra buharı üzerindeyken 1-2 çay kaşığına gelecek şekilde greyfurt suyu gezdirin. Afiyet olsun. (resimler bana ait)




Balığın yanında, greyfurtun üzerinde servis ettiğim Fasülye püresi tarifi;

8-9 adet taze fasülyeyi haşlayın ve blendırdan geçirin. Soğutmadan içerisine tuz, karabiber, tereyağı ve limon kabuğu ekleyip greyfurt üzerinde servis edin. Afiyet olsun.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder