14 Nisan 2014 Pazartesi

DOLMA !

Bugün dolma yapayım dedim ve yaptım şu anda pişmekte kendileri. Tarifine gelmeden önce size dolmanın tarihinden bahsetmek isterim.. Orta Asya türkleri tarımda ve hayvancılıkta gelişmiş bir toplum oldukları için çok fazla meyve sebze ve bakliyat ekerlerdi. Topladıkları sebzeleri, kışın herhangi bir şey yetiştiremedikleri için kurutup, saklarlardı. Ve bu kurutulan sebzelerin zamanla doldurulması ile günümüze uzanan dolma yemeği oluşmuştur. Günümüzde bir çok çeşidi olan dolmanın ben, bana en yakın olanını sizlere sunacağım. Gelelim tarife..

Dolma Tarifi:

2 bardak pirinç

2 adet soğan

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

8-9 dal nane

8-9 dal maydanoz

6 diş sarımsak

5 adet domatesin içi(dışlarını dolduracaksınız, isteğe bağlı.)

2 yemek kaşığı nar ekşisi (tercihen organik)

1 limon kabuğu (rendeleyin, muazzam lezzet katıyor)

1 tatlı kaşığı çekilmiş kişniş tohumu

1 çay kaşığı kül biber

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 adet muskat baharatı(taze rendeleyin)

1 tatlı kaşığı sumak 

Tuz karabiberr


İç malzemeyi içlerini oyduğunuz sebzelerin içine yarım gelecek şekilde doldurun(pirinç şişecektir). Sonrasında pişme hızına ve sırarsına göre sebzelerin en geç pişeni en alta ve en erken pişeni en üste olmak suretiyle yerleştirin. Tarif zeytinyağlı olduğu için normal su ekleyin(2 bardak veya 3 bardak). Su kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını en kısığa alarak(mum ışığı gibi) 45 dakika boyunca pişirin. Afiyetler olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder