Merhabalar, bugün sizlere Fas mutfağı hakkında kısa bilgi vereceğim. Bununla birlikte orada yediğim ve geleneksel yemekleri olan '
Tagine' tarifini vereceğim. Kuzeybatı Afrika'da İspanya'nın güney kesiminin hemen karşısında bulunan bu ülkenin mutfak kültürü oldukça ileride. Taze ve kuru meyvelerin özenle kullanıldığı Fas kültürü şekerle tuzun nadir olarak karıştığı görülen ülkelerden birisi olmaktadır. Taze meyve olarak en çok ayva kullanılır, kuru meyve olarak ise başta kuru incir, hurma olmak üzere hemen hemen bütün hepsi kullanılır. Etleri genel olarak meyveler ile pişirerek aromalarını birleştirip farklı bir lezzet ortaya koyarlar. Yemeklerden önce gelen çeşit çeşit salataları ve mezeleri vardır. Zeytin, Faslıların hem yemekte hem de sade tükettikleri çok önemli besinleridir. Fas mutfağında genelde koyun, tavuk eti ve sebze tüketilir. Kuzeye doğru gidince koyun eti ile keçi eti yer değiştirir, kuzey kesimi keçi etini daha çok tüketir. Fas mutfağında ekmeğin ayrı bir yeri ayrıdır. Birbirinden lezzetli ekmek çeşitleri Faslılar için vazgeçilmezdir. Normal zamanlarda kara ekmek(kepek ile yapılan ekmek) tüketirler, özel günlerde ise beyaz ekmek tüketirler. Ekmeklerini kendileri evde yapıp, fırında pişirtirler. Fas kültürü için en önemli öğün öğlen yemekleridir. Öğlen yemekleri krallara laik bir biçimde balık, et, tavuk ve sebzeler ile birlikte yapılır. Her Arap kültüründe olduğu gibi burada da çok fazla baharat kullanıyorlar. Tarçın, kimyon, safran üçlüsü bunların en çok kullanılanlar arasındadır. Fas insanı yemekleri elleriyle yerler. üç parmak ile yerler yemeklerini üç parmak ile yemelerinin sebebini ise şöyle açıklarlar; bir parmakla melekler yer, iki parmakla emirler yer, üç parmak peygaber yer, dört ve beş parmakla ise şeytanlar yer. Bu nedenle elleri ile yemenin en doğru olduğuna inanırlar. Tagine ismi hem yemeğin piştiği kabın adıdır(resimini altta paylaşacağım) hem de yemeğin adıdır. Tagine toprak ya da seramikten yapılır, şekli itibarı ile buharın ve baharatların içeride yoğunlaşıp yemeğin içine karışmasına neden olur. Tajine'de pişen yemek ağar ateşte ocağın, kömürün üzerinde ya da fırının içerisinde pişirilir. Şimdi sizlerle patates ve kabaklı tajine tarifini paylaşacağım. Tarif..
Sebzeli Ve Tavuklu Tagine
Yeterince zeytinyağı
Yarım kilo tavuk kalçası (siz istediğiniz yerini kullanabilirsiniz)
2 adet patates ( orta boy )
2 adet kabak ( orta boy )
1 adet soğan ( yarım piyazlık doğranmış)
60 gram hurma ( 1 avuç kadar )
1 çimdik safran
1 çay kaşığı zencefil (taze çok daha güzel aroma katar)
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı acı toz biber
1 yemek kaşığı bal
½ çay kaşığı tarçın
Tuz
Karabiber
2 bardak su (400 ml)
Tavukları tuz ve karabiber ile tatlandırdıktan sonra önceden ısıttığınız tencerenin (tercihen toprak tencere) içerisinde mühürleyin. Mühürlemenin anlamı için kısa tüyolar başlığı altına bakabilirsiniz. Tavukları tencereden alın. Tencerenin içerisine doğradığınız soğanları alın yarı-karamelize olana kadar kavurun. Sonra üzerine önceden hazırladığınız su, tuz, karabiber, tarçın, bal, kimyon, safran ve toz acı biberi ekleyip, karıştırın. Bir taşım kaynadıktan sonra tavukları alta dizip, uzunlamasına doğradığınız patatesleri aralarında boşluk bırakarak piramit şekli alacak biçimde dizin. 15 dakika boyunca kapağı açık şekilde pişirin. 15 dakika sonra boşluk bıraktığınız aralara kabakları dizin ve yanlarına çekirdeklerini çıkardığınız hurmaları ekleyerek, altı kısık bir şekilde 1 saat boyunca pişirin. Suyu eksilirse yanlarından, sebzelerin şekillerini bozmadan azar azar kaynar su ilave edebilirsiniz. Suyun yerine tavuk suyu da kullanabilirsiniz. Afiyet olsun. (resim bana ait)
Tagine yapılan pişirme aleti
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder