Geçen sene yaptığım cheesecakein tarifini vereceğim. Cheesecake’in tarihçesi bundan 4000 yıl öncesine Antik Yunan dönemine
dayanıyor. Kaynaklar cheesecake fikrinin çıkış noktasını Yunanistan’ ın
Samos adası olduğunu belirtiyor. Antik Yunan’ da cheesecakein güçlü
bir enerji kaynağı olduğuna inanılıyordu. Sonraki zamanlarda M.Ö yaklaşık 776 yılında ilk olimpiyatlarda sporculara enerji vermesi için veriliyordu. Hatta bazı kaynaklarda gelin ve damada ikram olarak veya düğün pastası olarak veriliyordu. O dönem çok basit şekilde peynir, bal, buğday ile yapılıyordu. Antik Yunan, Roma tarafından ele geçirilince cheesecake üzerinde bazı oynamalar oluyor yumurta ve peynir parçaları ekleniyor. Roma İmparatorluğu geliştikçe de tüm Avrupa ve İngiltere’ye tarifler
yayılmış ve her ülke kendi yorumu ile cheesecake pişirmeye başlamış. İlk
yemek kitabı 1545 yılında yazılıyor. Bu kitapta tabii ki cheesecake
tarifi de yer alıyor, burada tabanında hamur olan tatlı bir yemek olarak
bahsediliyor. Hatta o dönemki İngiltere Kralı 8. Henry’nin baş aşçısı
bu yemek kitabında kendi bölümünü cheesecake için ayırıyor. Tarifi ise;
Peynirler küçük parçalara ayrılır ve 3 saat sütün içerisinde bekletilir.
Sonra karışıma yumurta, şeker ve tereyağını eklenerek iyice
karıştırılır. Önceden hazırlanmış hamur karışımının üzerine dökülerek
kiremitin üzerinde pişirilir. Cheesecake'e krem peynir eklenmesi Amerikalıların icadı. 1872 yılında
New York’ lu uyanık bir çiftçi olan William Lawrence Fransız Neufchatel
peynirini taklit etme girişiminde bulunuyor. Tabi bu girişimi hüsranla
sonuçlansa da yanlışlıkla krem peyniri keşfediyor. Bu dönemde bu kazara
peynir çok tutuyor ve aluminyum paketlerde “Philadelphia Cream Cheese”
adı ile tüm ülkeye dağıılmaya başlıyor. Bu peynir de Amerika’daki
Cheesecake’ in ana malzemesi oluyor. Türkiye’de bu peynirden bulmak çok
kolay değil ve oldukça pahalı o nedenle tarifimde buna ikame bir peynir türü kullandım. Samos adasından tüm dünyaya yayılan cheesecake çok sevilen bir tatlı türüdür.Tarif...
Mandalinli Cheesecake
300 gram labne
1 adet Dr Oetker Cheesecake yap --->
1 adet Dr Oetker Mandalina Peltesi --->
1 paket vanilla( yada vanilla özü )
500 ml soğuk süt
2 paket eti burçak
½ bardak süt ( taban için )
2 kaşık tereyağı (taban için )
1 avuç fındık ( 25-30 adet )
Bir çırpma kabının içerisine cheesecake yap'ı dökün ve içerisine soğuk sütü döktükten sonra blendır ile birlikte yaklaşık 5 dakika karıştırın. Karışım katı bir hal aldıktan sonra içerisine labneyi ekleyip blendırınızın en düşük ayarı ile karıştırırken vanilyayı da ekleyip malzemeleri birleştirin ve dolaba atın. Tabanı için eti burçakları ve fındıkları rondonun içerisinde toz haline getirin. Çok kısık ateşte (yakmadan) erittiğiniz tereyağını ve sütü içerisine ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı kelepçeli cheesecake kalıbı içerisine alın, el yardımı veya bir alet yardımı ile dümdüz yapın. Dolaptan çıkardığınız peynirli iç malzemeyi üzerine döküp düzelttikten sonra dolabın buzluk kısımına geri koyun. Pelte yapımı çok basit, paketten çıkan toz ile suyu pişiriyorsunuz. Ama kendiniz yapmak istiyorsanız ki ben öyle yaptım. 2 bardak mandalinanın suyunu sıkın bir sos kabına alın ve üzerine 1,5-2 yemek kaşığı mısır nişastası atın ve kısık ateşte koyu bir hal alana kadar hızlı hızlı karıştırın. Dolaptan cheesecake'i çıkarın ve ocaktan alıp soğuttuğunuz pelteyi üzerine döküp düzleştirin. Dr Oetker adı altında alacağınız malzemelerin resimlerini tarifin sağına ekledim. Afiyet olsun. ( resim bana ait )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder