18 Nisan 2014 Cuma

Badem Ve Ayvalı Tavuk

    Herkese merhabalar. Seçmeli seminer diye bir dersim var. Bu dersin amacı ingilizce sunum yapma yeteneğimizi geliştirmek. Herkes dilediği şekilde sunum konusunu seçebiliyor. Ben yemek seçmeliydim ve konumu Osmanlı Mutfağı olarak belirledim. Az önce bir taslak oluşturmak için çalışıyordum ve eskilerde yaptığım bir osmanlı yemeği aklıma geldi. Arşiv'e girdim ve buldum resmi resime bakınca tarifi de aklıma geldi. Tabii her zaman ki gibi direk tarife girmeden biraz Osmanlı Mutfağı'nı tanıyalım. Osmanlı Mutfağı Türk, Arap, Yunan ve Pers mutfaklaranın harmanlanması ile oluşan mucizevi ve muazzam bir mutfaktır. O dönemlerde daha tam olarak şeker kamışının yaygınlaşmamasından dolayı, bal, pekmez ve kuru üzüm tatlandırıcı olarak kullanılırdı. Enteresan bir baharat olan ve benim yeni öğrendiklerim arasında olan 'Misk' baharatı Osmanlı döneminde enteresan bir şekilde elde ediliyormuş. Sibirya'dan Himalaya'lara kadar uzanan dağlık bölgede yaşayan bir tür erkek geyiğin karın derisi altındaki bir bezeden çıkartılan Misk; yemeklere, tatlılara ve şerbetlere hoş koku vermesi için kullanılırdı. O dönemde bir adet Misk'in(4,5 gram) 80 akçeydi yani 125 kilo bulgur fiyatına sadece bir adet Misk alabiliyordunuz. Osmanlı'da ayrıca olmazsa olmaz baharatlar şunlardır; tarçın, kişniş, kekik, mercanköşk, safran, zerdeçal ve güzel koku veren bütün otlar kurutularak kullanılıyordu. Gelelim tarifimize, pişme dakikalarından fazla tutmazsanız muazzam bir yemek yiyeceksiniz.

                                                   Badem Ve Ayvalı Tavuk

400-500 gram tavuk eti(istediğiniz bölgeyi kullanabilirsiniz)

20-25 adet badem

1 adet ayva(soyun ve limonlu suda bekletin)

5-6 damla limon suyu

1 tatlı kaşığı bal

2 yemek kaşığı tereyağı

½ limonun kabuğu

1 çay kaşığı kişniş tohumu(ezilmiş)

½çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı kekik

Tuz karabiber 


    Tavukları istediğiniz şekilde doğrayıp yarı-pişmiş olacak şekilde pişirin. Tavukları tavadan alın ve bademleri de aynı şekilde tavada az yağda pişirin. Sonrasında ise tavuk ve doğradığınız bademleri kızgın tavaya alın üzerine badem, limon suyu ve limon kabuklarını da ekleyip sotelemeye başlayın. Unutmayın balı eklemedik çünkü bu soteleme işlemi biraz uzun sürecek ve balı fazla pişirirseniz tatlılık tadı yerine acımtırak, kötü bir tat verecektir. Tavada bulunan malzemelerin piştiğinden emin olduktan sonra baharatları ve balı ekleyip yaklaşık 1 dakika daha birleşmelerini sağlayın. Benim evde şans eseri denediğim ve muazzam bir tat olarak nitelendirdiğim bu lezzet umarım sizlere de güzel gelecektir. Afiyet olsun, güzel akşamlar.(resim bana ait)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder