20 Nisan 2014 Pazar

Saç Kavurma

Günaydın arkadaşlar. Bugün sizlere geçenlerde yaptığım saç kavurma tarifini vereceğim. Tarife geçmeden bahsetmek istediğim konular var. Annem ve ablam ile birlikte Diyarbakır'da oturan dayımızı, yengemizi ve kuzenlerimizi görmek için Nevşehir'den yola koyulduk. Madem doğuya doğru yola çıktık Antep ve Urfa gezmeden olur mu hiç, olmaz tabi. İlk durak Antep'ti. Antep'in içine girmeden hemen mozaik müzesinin arkasında bir kebapçı bulunuyor benim gözümde Türkiye'nin en güzel kebapçısı ve en şeker ustası olur. Halil Usta, mütevazi, senelerdir çizgisinden 1 cm bile şaşmamış, muazzam lezzetli etler servis eden Halil Usta'mız, canımız. Orada kebaplarımızı yedik. En beğendiklerimizi sorarsanız küşleme ve simit kebabı oldu. Ordan çıktık ve Ahmet abinin tavsiyesi ile Koçak Baklava'da tatlılarımızı yedik. Sonrasında Diyarbakır'a doğru yola koyulduk. Belki kendi evimizde o kadar rahat değildik, öylesine misafirperver öylesine mükemmel insanlar. Akşam sofraya oturunca çorbadan bir kaşık aldım ve gerçekten yemek yapmayı bilen birisinin yaptığı bir çorbayı yediğimden kesinlikle emindim. Kemik suyu ile yapılmıştı çorba. Bulyon falan değil bakın, evde kaynatılmış kemik suyu. Sabah uyandığımda sofrada 2-3 çeşit peynir vardı, daha başka bir şey istemezdim sanırım. Dayım bize fesleğenli, peynirli ve yumurtalı ekmek yapmıştı. Ama öyle bir lezzet vardı ki peynirlerin ve yumurtalı ekmeğin dışında tadı inanılmaz güzel ve mükemmeldi. Erik reçelinin tadına bakınca içerisine gül suyu, ya da yaprakları eklenmiş gibi bir tat aldım. Yengeme sorduğumda 'yok oğlum içinde ot vardır' dedi. Ot'un ismi tam aklıma gelmiyor, ama ağustos ayında gidip bizzat beraber yapacağız. Sonrasında yengem, annem, ablam ve Özge ile birlikte Mardin'e gittik. Çok güzel bir gezi oldu. Diyarbakır serüveni kısa sürdü. Dönüşte Urfa'ya uğradık, kebabımızı yedik. Her gittiğimde aynı dükkanda yerim kebabımı ve her gittiğimde adam güleryüzlü olur mu ? Olur arkadaşlar doğu insanı esnaftır, güleryüzlüdür, bonkördür, candır doğu kültüründe yetişen insan. Sonra bakırcılar çarşısına gittik, alışverişimizi yaptık. Annem bana çok güzel bir bakır tava hediye etti. Bende Urfa sonrası eve geldiğimizde o bakır tavanın içinde onlara saç tava yaptım. Saç kavurma tarifi..


Saç Kavurma

400-500 gram kontrfile (yumuşak, sinirsiz et kullanabilirsiniz)

Kuyruk yağı (yetecek kadar, hafifliği sizin elinizde)

1 adet soğan

1 adet domates (büyük ya da 2 adet orta boy)

2-3 adet acı sivri biber

2 diş sarımsak

1 çay kaşığı kişniş tohumu 

1 çay kaşığı kül biber 

½ çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı kekik 

1 tatlı kaşığı taze zencefil (rende)

Tuz 

Karabiber 


Kuyruk yağlarını, doğradığınız etlerin 4/1 i küçüklükte doğrayın. Yağları tavaya alın ve yüksek ateşte erimeye bırakın. Eridikten sonra etlerinizi üzerine ekleyin, etler yarı-pişmiş bir hal aldıktan sonra soğan ve biberi ekleyin. Bütün malzemeler pişince domatesi ekleyin ve en küçük ocağınıza alıp mum ateşinde yaklaşık 10 dakika ağzı kapali bir şekilde kaynamaya bırakın(bu işlem etinizin daha yumuşak ve tel tel olmasını sağlayacaktır). Baharatları daha atmadık, tadlarını ve özlerini kaybetmesinler diye en son ekliyorduk. 10 dakika sonra baharatları da ekleyin ve 1-2 dakka tavanın içerisinde çevirin. Sonrasında yanında ekşi ayran ve acı biber ile afiyetle yiyin. Afiyet olsun, güzel günler. Unutmayın malzemeler ete göre daha az olacak, çok olursa malzemelerin tadı etin önüne geçer. Bu istemediğimiz bir durum.  (resim bizzat bana ait.)






2 yorum: