Günaydın, güzel sabahlar. Bugün sabah kahvaltısında yumurta yedik. Türklerin kahvaltı sofrasında vazgeçilmez protein kaynaklarından diyebiliriz. Ben yumurtayı sade, haşlanmış veya omlet şeklinde ayırmaksızın severim. Yumurta anne sütünden sonra gelen önemli besin kaynağıdır. Yumurta'nın içinde A, B, E ve D vitaminleri bulunur. Bildiğiniz üzere D vitamini oldukça az besinin içerisinde ve Güneş'de bulunur. Sadece vitamin açısından bakmamak lazım. Yumurta, içerisinde barındırdığı 'Kolin'(bir çeşit B vitamini) sayesinde beyin fonksiyonlarının iyi çalışmasına ve onarılmasına yardımcı olur. İçerisinde bulunan protein ise tartışılmaz şekilde et ve tavukdan sonra en çok olan besin kaynağıdır. Yumurta kandaki zararlı kolestrolü düşürdüğü gibi kan dolaşımınıza bile yardım ediyor. Sanırım yememek için bir bahaneniz kalmadı. Şimdi size az önce yapıp gayet hoşnut kaldığım sebzeli yumurta tarifimi vereceğim. Afiyet ve güzel bir gün olsun.
Pırasa Nane Ve Maydanozlu Yumurta
2 yumurta(kişi sayısına göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.)
2 adet pırasa(tercihen en ince ve küçüğü)
15 dal maydanoz
15 dal nane
1 çay kaşığı kül biber
1 çay kaşığı kimyon
4-5 adet kişniş tohumu
Yeterince zeytinyağı(İsteyen tereyağı kullanabilir)
Bu sabah elimde sadece bu malzemeler olduğundan az malzemeli fakat hafif ve bir o kadar lezzetli oldu. Pırasaları ortadan(uzunlamasına) ikiye bölün ve güzelce yıkayıp kurulayın. O sırada nane ve maydanozları yıkayıp ince ince doğrayın. Sebzeleri karıştırabileceğiniz bir kabın içine alın ve pırasaları da doğradıktan sonra yukarıda belirttiğim baharatları ekleyip, harmanlayın. Bu harmanladığınız sebzeleri(unutmayın yumurtaları daha kullanmadık) yapışmaz bir tavaya zeytinyağı döküp, üzerine alın. Kaşık yardımıyla üzerine bastırarak sebzelerin birbirine girmesini ve düz yuvarlak bir hal almasını sağlayın. Bir tarafını yaklaşık 5 dakika pişirdikten sonra, omlet gibi tabak yardımı ile çevirip diğer tarafını da pişirin. Piştikten sonra geniş bir tabağa alın. Tavaya biraz daha yağ ekleyip, yumurtaları göz şeklinde kızartın. Yumurtalar kızardıktan sonra pişirdiğimiz sebze karışımının üzerine güzelce, sarılarını dağatmadan dizin. Bu tarife çok benzer bir tarif olan fırında yumurta ve pırasa tarifimi ilerleyen zamanlarda paylaşacağım. Afiyet olsun. (Fotoğraf bana ait )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder