14 Nisan 2014 Pazartesi

FOCACCIA

Biz türkler ekmek, un ve un mamüllerine şüphesiz ki aşk derecesinde bağlıyız. Geçenlerde öğrendiğim ve denediğim İtalyan ekmeği olan ''FOCACCIA'' ekmeğinin tarifini ve yapılışını yazacağım.

                                               Focaccia With Parmesan And Potato 

Gerekli Malzemeler: 4 adet haşlanmış patates(yarım kilo)
700 ml ılık su (35-40 derece)
1 tam ve 1 çeyrek tatlı kaşığı kuru maya
4,5 bardak un
2 tatlı kaşığı deniz tuzu

Parmesan
Ve üzerine süs için küçük patates dilimleri.

Un, tuz, su ve mayayı birleştirip güzel bir kıvam alıncaya kadar yoğurduktan sonra mayalanmaya bırakın ve 90 dakika bekleyin. Arzu ederseniz içerisine zeytinyağı da dökebilirsiniz, ama ben bu tarifte kullanmadım çünkü çok yoğun bir lezzetin aksine peynirin tadını almak istiyordum. Mayalanmaya bıraktığınız kaptan alın ve 2 eşit parçaya bölüp borcama, borcamın şeklini alacak şekilde yerleştirin. Tabakta 45 dakika daha bekledikten sonra hamurun üzerine pide yapar gibi 4
parmak hareketi ile dokunun(fazla bastırıp havasını almayın, sakın!)
Sıra süslemede. Ekmeklerin üzerine ipince dilimlediğiniz patatesleri, altına parmesan peyniri serptikten sonra dizin ve önceden ısıtılmış 220 derecelik fırına bırakın 35 40 dakika sonra ekmeğiniz hazır olacaktır. Afiyet olsun.

NOT:  Mayayı una karıştırmadan önce ılık suda çözdürün ki, mayadan daha verimli bir kabarma alalım.
Bu ekmeği tuz ve parmesan eklemeyerek dilediğiniz türde tatlarla yapabilirsiniz(kuru meyve, ceviz, yaban mersini vs).


1 yorum: