20 Nisan 2014 Pazar

Deniz Mahsüllü Paella

Paella şüphesiz ki İspanyol halkının sıkılmadan yiyeceği yemekleridir. Asıl, has paella Valencia'da yapılır. Şahsen bu lezzetli yemeği hem Barcelona'da hem de Valencia'da denedim. Valencia'da denediğim çok daha güzeldi. Yanına içerisi buz dolu 'sangria' söylemiştik. Temel malzemesi pirinçtir. Pirincin tarihi çok eskidir. Tahminen 8.000 yıllık bir tarihi olan pirinç üretiminin bu günkü baş aktörleri yüzyıllardır değişmiyor: Çin ve Hindistan. Bu iki ülke günümüzde Endonezya ile birlikte dünya pirinç üretiminin yaklaşık % 65'ini üretiyor. Paella, balık, kalamar, karides, chorizo(İspanyol sucuğu), salyangoz, fasülye vs malzemelerin bir araya getirilmesi ile yapılıyor. Bir çok çeşidi olan Paella'nın deniz mahsüllü olanını tattım. İçerisindeki deniz kokusu bayılarak yememe sebep olmuştu. Kelime olarak nereden geldiğine dair bir kaç farklı tez var, bunlardan en mantıklısı ve kabul göreni Latince'de "tava" manasına gelen "patella" kelimesinden türediğidir. Eski zamanlarda odun ateşinde  pişirilen paella bazı restoranlarda hala aynı şekilde yapılıyor. Büyük paella  tavaları kullanıldığı zaman dibini çabucak tutmasını hatta yanmasını engellemek için muhakkak bir alev yayıcı aparat kullanılıyor.  Şimdi çok yaygın olan elektrikli seramik ocaklar paella için elverişli değil, çünkü paella'nın yapımı kesinlikle alevli ocak gerektiriyor. Valencia bölgesi paella ve diğer otantik pirinç yemeklerinin biraz dibinin tutmasını tercih ediyor. (Ve buna Socarrot deniyor) Tarif.. 

 Deniz Mahsüllü Paella
  
1-2 bardak pirinç

3 adet jumbo karides (kabuklu)

5-6 midye (kabuklu)

5-6 kum midyesi (kabuklu)

2,5 bardak tavuk suyu
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
1 yemek kaşığı zeytinyağı
 
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
 
1 tutam safran
 
Tuz 


İlk olarak tavuk suyunun içine safranı koyun ve 5 dakika kadar bekletin. Safran tavuk suyunda beklerken siz deniz mahsüllerini tereyağı ile birlkte tavanın içerisinde çevirin. Hafif mühürlendikten sonra içerisine pirinçleri ekleyin. Tavuk suyunu içerisine yavaş yavaş ekleyeren karıştırın. Kısık ateşte 15-20 dakika pişirdikten sonra üzerine yeşil soğan veya maydanoz ile süsleyin ve limon ile servis edin. Afiyet olsun.(resim bana ait )











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder