Paella şüphesiz ki İspanyol halkının
sıkılmadan yiyeceği yemekleridir. Asıl, has paella Valencia'da yapılır. Şahsen
bu lezzetli yemeği hem Barcelona'da hem de Valencia'da denedim. Valencia'da
denediğim çok daha güzeldi. Yanına içerisi buz dolu 'sangria'
söylemiştik. Temel malzemesi pirinçtir. Pirincin tarihi çok eskidir. Tahminen 8.000 yıllık bir tarihi
olan pirinç üretiminin bu günkü baş aktörleri yüzyıllardır değişmiyor: Çin ve
Hindistan. Bu iki ülke günümüzde Endonezya ile birlikte dünya pirinç üretiminin
yaklaşık % 65'ini üretiyor. Paella, balık,
kalamar, karides, chorizo(İspanyol sucuğu), salyangoz, fasülye vs malzemelerin bir araya getirilmesi
ile yapılıyor. Bir çok çeşidi olan Paella'nın deniz mahsüllü olanını tattım.
İçerisindeki deniz kokusu bayılarak yememe sebep olmuştu. Kelime olarak nereden geldiğine dair
bir kaç farklı tez var, bunlardan en mantıklısı ve kabul göreni Latince'de
"tava" manasına gelen "patella" kelimesinden
türediğidir. Eski zamanlarda odun ateşinde pişirilen paella bazı
restoranlarda hala aynı şekilde yapılıyor. Büyük paella tavaları
kullanıldığı zaman dibini çabucak tutmasını hatta yanmasını engellemek için
muhakkak bir alev yayıcı aparat kullanılıyor. Şimdi çok yaygın olan
elektrikli seramik ocaklar paella için elverişli değil, çünkü paella'nın yapımı
kesinlikle alevli ocak gerektiriyor. Valencia bölgesi paella ve diğer otantik
pirinç yemeklerinin biraz dibinin tutmasını tercih ediyor. (Ve buna Socarrot
deniyor) Tarif..
Deniz Mahsüllü Paella
1-2 bardak pirinç
3 adet jumbo karides (kabuklu)
5-6 midye (kabuklu)
5-6 kum midyesi (kabuklu)
2,5 bardak tavuk suyu
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tutam safran
Tuz
İlk olarak tavuk suyunun içine
safranı koyun ve 5 dakika kadar bekletin. Safran tavuk suyunda beklerken siz
deniz mahsüllerini tereyağı ile birlkte tavanın içerisinde çevirin. Hafif
mühürlendikten sonra içerisine pirinçleri ekleyin. Tavuk suyunu içerisine yavaş
yavaş ekleyeren karıştırın. Kısık ateşte 15-20 dakika pişirdikten sonra üzerine
yeşil soğan veya maydanoz ile süsleyin ve limon ile servis edin. Afiyet olsun.(resim bana ait )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder