3 Mayıs 2014 Cumartesi

Kavun Dolması

Merhabalar proje, sunumlar, erasmus ve yorgunluk derken blogumu iyice boşladım. Bugün sizlere Osmanlı mutfağı hakkında kısa bilgiler ve Kavun Dolması tarifi vereceğim. Osmanlı mutfağı hakkında bilgileri önceki yazılarımda da bulabilirsiniz. Osmanlı mutfağını kapsamlı olarak daha boş ve geniş zamanların olduğu yaz günlerinde yazacağım. Osmanlı mutfağı bir çok mutfağın birleşimiyle oluşmuştur. Bir çok mutfağın aksine homojen değildir. Örnek verecek olursak; baharatlar tohum halinde, meyveler dilim dilim, yemişler ezilmeden kullanılırdı. Böyle yapmalarının sebebi her şeyin tadını ayrı ayrı almak istemeleriydi. Yemeğin yapıldığı, saklanıp korunduğu yer mutfaktır. Arapça bir mekan ismi olan ve benim hayatımda öğrendiğim ilk kelime olan Matbah yani yemek pişirilen yer anlamına gelen bu kelime Türkler tarafından mutfak olarak telaffuz edilmiş ve çok eski zamanlardan beri kullanılagelmiştir. Mutfakta, teldolap, çeşitli büyüklükte ocaklar(kömür-odun ateşi), tandır, mangal, maltız, kuzine, gazocağı (pürmüz) kullanılmaktaydı. Ocağın hemen yanında ateş ve kül çekmek için gelberi, karıştırmak için maşa kül veya mangala ateş almak için ateş küreği ve tencereler için sayacak bulunurdu. Mutfağın yeri ise genellikle evin dışındaydı. Konak türü zengin evlerinde ise mutfakla birlikte kiler de bulunmaktaydı.Saray mutfakları ise çok büyük ve mükemmel yemekler pişirirlerdi. Saray mutfağı için Matbah-ı Âmire denilir. Yirmi büyük bacalı mutfaklardan oluşan Matbah-ı Âmire'de hergün dört-beş bin kişiyi doyuracak kadar yemek hazırlanır, resmi günlerde meselâ ulufe tevzii günleri sayısı onbeşbin civarında olan askerlere çorba, pilav, zerde, Ramazanın onbeşinci gecesi de bütün yeniçeri ve zabitlerine baklava pişirilirdi. Bu güzel mutfağın her yemeğini her dakika yapmak istesem de bir öğrenci evindeyim ve her malzemeyi bulmak kolay olmuyor. Kendimce Kavun Dolması yaptım. Tarifi..


Kavun Dolması

300 gram kuzu kol

1 adet soğan

4-5 adet acı yeşil biber

3 diş taze sarımsak

10-15 adet badem

1 yemek kaşığı taze zencefil

½ kavun

1 çay kaşığı kişniş tohumu

1 çay kaşığı hardal tohumu (beyaz olanını kullanın)

1 çay kaşığı kimyon tohumu

Zeytinyağı

Tuz

Karabiber


Etleri istediğiniz şekilde doğrayın. Zencefil, tuz, karabiber ve tohumları bir havan yardımı ile ezip, püre haline getirin. Etlerin üzerine biraz zeytinyağı döküp karışımı ekleyin. Karışımı elinizle bir güzel etlere yedirin ve üzerini streç ile örtüp 1-2 saat marine edin. Etler marine olurken bademleri sıcak suyun içerisinde bekletin. Kavunun içini bir kaşık yardımıyla düzgün bir şekilde çıkarın ve birazını sunum için saklayın. Yaklaşık 1 yemek kaşığı kavunu ezerek suyunu çıkarın(etlere tadı geçmesi için eklenecek). Etleri tavaya alın biraz çevirdikten sonra biber, soğan ve sarımsakları ekleyip karıştırın. Pişmeye yakın ezdiğiniz kavunu ve bademleri ekleyip, sunum yapacağınız kavunun içerisine ekleyip, sunun. Afiyet olsun. (fotoğraf bana ait)







1 yorum: