7 Mayıs 2014 Çarşamba

Nar Soslu Ve Meyveli Salata

Sıcak yaz günleri yaklaşmakta ve ağar yemeklerin bir kenara alınıp hafif yemek, meyve ve salataların ortaya çıkacağı dönem geldi. Salatalar bölgeden bölgeye göre değişiklik gösterir. Fransızlar yemekten sonra damak duvarlarını biran önce temizlemek ve peynirin tadını daha iyi almak için tercih ederler. Bizler ve İtalyanlar ana yemekle birlikte, özellikle balık ile birlikte tüketmekteyiz. Amerikalılar ve İngilizler iştah duyularını harekete geçirmek için sofraya oturur oturmaz yerler. Gastronomi dünyasında ne yazık ki hak ettiği yeri alamayan salata, Latince'de tuz anlamına gelen 'Sal' kelimesinden türemiştir. Tuzlanmış şeyler, çiğ sebzelerin zeytinyağı, sirke ve tuz ile harmanlanıp yenmesi anlamını taşır. Salatanın tarihini Roma İmparatorluğu döneminden kalan belgelerden öğrendiğimiz için salata Avrupa tarihinden geliyor gibi öğrendik. Oysa salata, belki de insanlık tarihi kadar eski. Zira ilk insanlar ateşi ve pişirmeyi icat etmeden önce beslenme ihtiyaçlarını sebze, yeşillik, yemiş ve meyve gibi gıdaları tükettiler. Bir bakıma insanların ilk keşfettikleri beslenme tarzının aslında salatanın alt yapısını oluşturduğunu söyleyebiliriz. Bereketli topraklarıyla bir çok uygarlığın gözdesi olan Anadolu'da salatanın ayrı bir yeri var. Güneydoğu mutfağında salata, bazen sadece taze maydanoz ve naneden ibaret olabilir. Kimi zaman da, nar meyvesinden yapılmış nar ekşisi ile kıyılmış yeşilliklerin karışmasıyla yemeklere eşlik eder salata. Akdeniz mutfağımızda ise salatalarda tahin ve narenciyenin hem kendisi hem de suyu kullanılır. Benim favorim 'Turunç' meyvesinin suyu ile yapılan salatadır. İyi bir salata yapımı için dört kişiye ihtiyaç duyulur. Cömert olan zeytinyağı, adaletli olan sirke, cimri olan tuz eklemelidir. Sabırlı olan ise sabır ile salatayı karıştırmalıdır. Dört ana kural; cömert, adalet, cimri ve sabır gerekir bir salata için. Salata yaparken en önemli konulardan biri de şudur; salatayı bulunduğunuz mevsimin sebzeleri veya meyveleri ile yapın. Tarif..

Nar Soslu Ve Meyveli Salata 

1 adet soğan ( orta boy )

1 adet elma

1 adet kivi

1 adet portakal

1 adet nar

½ sarı paprika biber

½ kırmızı paprika biber

Zeytinyağı

Tuz

Karabiber



Elma, kivi, portakal ve biberleri aynı boyutta doğrayıp, salata tabağına alın. Narı ortadan ikiye bölün. Yarım narın suyunu sıkın ve büyük bir bardağın içine alın. Normal salata tariflerinde ekşilik katan(limon, sirke, nar ekşisi vs.) malzemenin üç katı fazlasında zeytinyağı eklenir. Ben o kadar fazla eklemedim, siz ne kadar isterseniz ekleyin. Nar suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiberi bardağın içerisinde iyice birbirine yedirin. Salatanın üzerine ekleyin ve ellerinizle meyveleri ezmeden yavaşça karıştırın, sıkılmayın uzun uzun karıştırın karşılığını damaklarınız alacaktır. Kalan yarım narı, parmaklarınızı açarak elinize yerleştirin ve arkasından vurarak tanelerini salatanın üzerine süs olarak serpin. Nar salataya muhteşem yakışan bir meyvedir. Bu tarifi uygulamasanız bile roka veya su teresi kullandığınız salatalarının içine şiddetle eklemenizi öneririm. Afiyet olsun. (Fotoğraf bana ait)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder